Doorgaan naar hoofdcontent

Elke maand aflossen: hoe houd je dat vol?

Je denkt er misschien anders over, maar ook je hypotheek is gewoon een lening. Een schuld. Een bijzonder soort schuld. Dat wel. Een schuld die meestal wel in een positief licht wordt gesteld: "Neem maar een hypotheek, daar word je blij van." Nou, ik kan je vertellen je wordt er niet blij van. Tenminste ik niet. Na 30 jaar moet je hypotheek echt afgelost zijn (en heb je ondertussen bakken aan teveel rente betaald aan je bank).

Zeker, het maakt verschil of je een aflossingsvrije hypotheek hebt of , bijvoorbeeld, een annuïteitenhypotheek. Want bij de laatste los je wel af. Toch, doe je dat ook in dertig jaar en betaal je nog steeds megaveel rente. Hoe kom je nou zo snel als mogelijk van die lening af? Drie tips.

Maak van elke aflossing een feestje
Letterlijk een feestje met gebak als het je eerste aflossing is of een groter bedrag. En meer figuurlijk noteer bijvoorbeeld wat je minder aan rente gaat betalen. Maak er een leuke grafiek van en print deze uit. Of teken je huis. Verdeel deze in blokjes: in rood je schuld en in groen je aflossing. Zo zie je elke maand dat je huis iets meer van jou wordt. Kortom: je moet een manier vinden om jezelf te motiveren. Zelf doen we dat ook. We maken een grafiek en blokjeshuis. En houden deze sinds kort weer consequent bij. Erg motiverend!

Stel jezelf realistische doelen
In tien jaar tijd je hypotheek wegwerken? Wanneer je dat lukt, dan is dat natuurlijk top. Maar je moet ook nog wel een beetje kunnen leven. Je kunt beter eerst goed budgetteren en dan kijken naar wat je per maand of jaar kunt missen. En dit dan een tijdje proberen. Kom je makkelijk uit: misschien kun je wat meer aflossen. Lukt het toch niet zo lekker vanwege de duurdere boodschappen: dan maar iets minder.

Houd vol: je kunt dit!
En dit is misschien wel de belangrijkste en meest lastige (voor alles in je leven): houd vol. Ook wij zijn door een moeilijkere periode uit het veld geslagen geweest en pakken pas na zeven jaar de draad weer op. Deze maand losten wij weer 1000 euro af (zie afbeelding). Hierdoor gaan we er een enkele euro's op vooruit. Maar over een paar jaar: enkele tientallen euro's en over tien jaar flink wat meer. Regelmatig aflossen is een zichzelf versterkend proces wat je uiteindelijk geld oplevert. Je moet jezelf vooral scherp houden. En het blijven doen.

Afdwalen betekent niet het einde. Het was gewoon een pauze
Het is niet erg wanneer je even stopt met aflossen. Het is niet erg wanneer je je doelstellingen niet haalt. Het is jouw weg die je volgt. Soms moet je de handdoek even in de ring gooien, zodat je weer iets nieuws kan leren. Soms duwt het leven je hardhandig van je pad af. Uiteindelijk kom je weer terug op jouw pad. Dan kun je een stapje terug doen en heel makkelijk verder lopen in het spoor wat je al liep.

Framing: een hypotheek wordt verkocht als warm broodje
Wanneer je googelt op hypotheek zie je meestal blije mensen handen schudden. Zoek je op lening dan zie je ook nog blije mensen met geld of bankpassen in hun hand. Zoek je op schuld: dan slaat het beeld om en krijg je mensen in paniek te zien met drie passen in hun hand. Of peinzende mensen boven blaadjes papier. Rekeningen neem ik aan. Aangezien er feitelijk geen verschil is tussen een hypotheek, een lening of een schuld is dit een mooi voorbeeld van framing. Framing is iets verkopen/omschrijven als iets anders. Een heel bekend frame is 'melk de witte motor'.

Met andere woorden: je wordt erin geluisd. Er wordt een marketingtrucje op je toegepast. Een heel basale: jij wilt toch ook iets kunnen kopen: een huis, een auto. Leen dan maar, want dat is goed. Anders mis je iets. Er wordt hier ingespeeld op je angst om iets te missen oftewel je Fear of Missing Out: FOMO! Vraag je daarom bij elke aankoop af: heb ik dit echt nodig? En is het wel slim om hier een schuld voor aan te gaan. Slaap er nog een paar nachten over. Laat je afleiden door iets anders en kom dan nog eens terug. Wellicht heb je het toch niet nodig....maar dit is weer een onderwerp voor een heel ander blog. Over minimalisme. Volgende keer weer!


Reacties

Meest gelezen

Gezinsuitbreiding!

Onze zoon is geboren! Een paar dagen eerder dan verwacht, maar erg fijn want het werd allemaal zwaar voor mama. De kleine slaapt nu lekker in mama haar armen en wordt bewonderd door zijn broertje van 2 plus. Broer is trots en reageert rustig. Papa en mama ook natuurlijk. Omdat mama zo lekker aan het hamsteren is geweest de afgelopen weken, hoeven we niets meer te kopen de komende maand. Alles wat we maar nodig hadden is geduldig in de aanbieding gekocht. We hadden nog van alles en hebben eigenlijk alleen wat kleding en luiers gekocht. Ook een kastje en een commode, maar de kosten vielen reuze mee vergeleken met de eerste. De grootste vraag voor de komende maanden is of we inderdaad uitkomen met ons verhoogde budget. Per maand geven we binnenkort 500 euro uit aan eten en luiers. Denken we! Dit moeten we kunnen dragen. En ook Nibud denkt er zo over. Het Nibud heeft ons erg geholpen met het maken van een inkomsten- en uitgavenlijst maken: maar gratis online huishoudboekjes helpen ook. M

Eten redden van de vuilnishoop of hoe goedkoop een maaltijd te scoren

Een paar maanden geleden ontdekten we de app 'Too good to go'. In het begin waren we wat huiverig om er ook echt te bestellen. Maar toen we eenmaal de eerste box ophaalden, waren we om. Later bleken al veel vrienden en familie de app te kennen: dus kennelijk lopen wij achter. Ken jij deze app al? Mocht je nou ook altijd achterlopen zoals wij: even een korte intro. To good to go  is een app waarmee je (meestal kort voordat een winkel sluit) eten koopt, dat anders wordt weggegooid. Veelal zijn dit magic boxen, broodboxen of vegaboxen voor een prijs ergens tussen de 3 en 5 euro. In de app kun je heel specifiek zoeken op het eten dat je wilt bestellen. Voor ons zijn dat de vegaboxen en de broodboxen. De magicboxen zitten vol met zuivel en wellicht vlees of vis. Daar beginnen we niet aan, maar jij misschien wel. De recensies van de winkels zijn behulpzaam, omdat je zo kunt zien of een box daar de moeite waard is. Aan de andere kant helpt de kleine prijs ook om een winkel met een min