Doorgaan naar hoofdcontent

Vallen en weer opstaan!

Zeven jaar geleden schreef ik voor het laatst een blog. Zeven jaar.. het lijkt een eeuwigheid voor mij. Het leven heeft ons ondertussen flink bij ons nekvel gegrepen en meerdere keren door elkaar geschud. Maar: we staan nog en ademen vrijuit. 

Tijd om deze blog op te pakken en het onderwerp te verbreden. Want streng aflossen is leuk, maar gezond en duurzaam leven is leuker. Daarbij aflossen alleen voelt lekker, maar tegelijkertijd de troep uit je leven wegdragen werkt kalmerend. En bovenal: focussen op de mensen in je leven, en niet de spullen, werkt bevrijdend. Lopen jullie weer verder met mij mee?

De misère in vogelvlucht

Er ging best wat mis de afgelopen zeven jaar: mijn hart besloot ziek te worden, emotionele chaos op mijn werk, teveel zorgen om onze kinderen, en daarbij: verwaarlozing van onze eigen normen en waarden door de drukte om ons heen en in onze hoofden. Korter kan ik het niet samenvatten! Laat me vast uitweiden over mijn hartverzakking...

Veel te jong aan de hartbewaking

Zeven jaar geleden lag ik opeens aan de hartbewaking. Van een jonge vader (oké, 35 is niet al te jong) werd ik een hartpatiënt. Opeens veranderde mijn, of beter, onze wereld compleet. Daar lig je dan: naast een 80jarige die vier keer binnen een uur gereanimeerd wordt. Naast een man die je opa had kunnen zijn. En op mijn tweede kamer heel toevallig: naast de buurman van je schoonmoeder. En in een kamer verderop lag de oom van een vriend van me. In volgende blogs  neem ik verder mee in wat er mis ging met me en vertel ik over de soms hilarische en soms dieptrieste situaties waar je in kunt belanden wanneer je leeftijd niet bij je ziekte past.

Wat ik ondertussen leerde?

Ondertussen leerde ik veel. Meestal door te vallen, soms door puur geluk en soms door een goed boek. Ik leerde over bewuster leven, over ontspullen of minimaliseren, over focussen op je lichaam en op de natuur. Ik proefde aan meer groente eten, maar verdwaalde toen weer in de vleesschappen. Kortom: ik was heel menselijk bezig aan een soort slingerpadje naar een duurzamer leven. In al die zeven jaar was ik mij hier soms bewust van, maar meestal deed ik maar wat. En daardoor maakte ik veel stomme keuzes en een paar goede. En het gekke was: pas toen ik weer ziek werd drong het tot me door. Door mijn Covidmalaise kon ik helder allen zijpaden zien, en de hoofdweg die er wel degelijk liep.

De hoofdweg: duurzamer eten, uitgeven, en ontspullen

Al die tijd wenste ik maar een ding: meer vrijheid en minder gedoe. Dat was de hoofdweg. Alleen mijn probleem was dat ik de zijpadjes telkens te fanatiek inliep waardoor ik de hoofdweg niet meer terugvond. Ik verloor mezelf in details zonder de rode draad vast te houden. Aflossen past daar heel goed in. Gezonder eten ook. Maar wanneer je focust op een van de twee dan gaan ze ten koste van elkaar. Want gezonder eten daar kun je best los op gaan, net zoals op aflossen. Aan de ene kant was het prettig om mijn menselijkheid te zijn, maar het was veel onprettiger om mijn inconsequenties zien. Hoe kon ik zo stom zijn? Goede vraag. Mijn antwoord voorlopig: druk, druk, druk met alles wat niet heel erg belangrijk was. 

En nu?

Nu ga ik dit alles van mij afschrijven: eerlijk naar mezelf en naar jullie. Kom maar op en lees maar mee. Wie weet waar dit heen gaat. Zolang ik maar op de hoofdweg weet te blijven!

Reacties

Meest gelezen

Op naar de 3,95 %? Of toch wachten…

Een kleine update van onze aflossingsperikelen. We twijfelen of we het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek over moeten sluiten zodat we profiteren van de lagere rentestand. Ik had al eerder voorgerekend hoeveel ons dit ongeveer zou gaan kosten: 13.800. Bij navraag bij de onze bank bleek dat dit wel ongeveer klopt: 13.500. Tja: en nu? Het is een flinke zak geld, en daarbij doen we er 5 jaar over om het terug te verdienen. Daarbij is de rente vorige week weer een stapje verder gedaald. Waardoor onze boete alleen maar hoger wordt! De keuze die we willen maken, is een lastige. Speculeren we nu al op een rentestijging in de toekomst? Of wachten we gewoon nog, net zolang tot de eerste rentestijgingen zich aandoen? Een andere keuze is om gewoon af te lossen: en niet al te vaak meer naar de rente te kijken. We hebben namelijk het bedrag om de boeterente te kunnen betalen al bij elkaar gespaard. Lossen we dit bedrag dan nu maar af, of sparen we het nog een tijdje op? De rente op on...

Onze hypotheek oversluiten?

De hypotheekrente daalt al een behoorlijke tijd. Omdat wij relatief veel hypotheekrente betalen houden wij deze rente ook nauwgezet in de gaten. Elke maand bekijk ik onze opties. We willen de hypotheek namelijk oversluiten zodat we minder rente betalen. Nu betalen we zo'n 1720 rente per maand op basis van 5,8 procent. Nu de rente al op 3,75 staat, hoef ik je niet voor te rekenen dat ons dat maandelijks bruto veel geld op gaat leveren. Het geld dat we maandelijks overhouden, zullen we dan gebruiken om af te lossen. Zodat we hierdoor versneld onze hypotheek aflossen. Een van onze doelen voordat vader pensionado is... Wachten, wachten en nog eens wachten Al meerdere keren vroeg ik bij mijn bank een offerte aan (gewoon doen, kost niets). Omdat we een looptijd van tien jaar hebben, en we nu vijf jaar gezegend zijn met een hypotheek, moeten we vijf jaar rente 'afkopen'. De boete voor de overstap neemt langzaam af. Zo begonnen we rond de 12.000 euro en zitten we nu al ron...

Verkouden, koorts, oorontsteking

Zondagavond 20.50 uur zaten we bij de huisartsenpost. Na een blik in zijn oor wist de dokter het: een fikse oorontsteking. Alweer. Wij zagen de bui ook al hangen. Zoonlief was al sinds donderdag verkouden. De koorts kwam vrijdag opzetten. Zondagmiddag werd het allemaal een slagje erger: op naar de 40 graden en lamlendig over ons heen hangen. De eerste verkoudheid van het nieuwe seizoen eiste zijn tol. Erg vervelend voor hem. Voor ons levert het wat gebroken nachten op. Niets waarover je je nog opwindt als ouders van bent van een dreumes. Waar we ons wel over opwinden is dat hij zo vaak oorontsteking heeft. Waarschijnlijk heeft hij dit van zijn vader meegekregen. We proberen zoveel mogelijk voorzorgmaatregelen te treffen, maar als iemand nog een gouden tip heeft?! Dan graag!