Doorgaan naar hoofdcontent

Vallen en weer opstaan!

Zeven jaar geleden schreef ik voor het laatst een blog. Zeven jaar.. het lijkt een eeuwigheid voor mij. Het leven heeft ons ondertussen flink bij ons nekvel gegrepen en meerdere keren door elkaar geschud. Maar: we staan nog en ademen vrijuit. 

Tijd om deze blog op te pakken en het onderwerp te verbreden. Want streng aflossen is leuk, maar gezond en duurzaam leven is leuker. Daarbij aflossen alleen voelt lekker, maar tegelijkertijd de troep uit je leven wegdragen werkt kalmerend. En bovenal: focussen op de mensen in je leven, en niet de spullen, werkt bevrijdend. Lopen jullie weer verder met mij mee?

De misère in vogelvlucht

Er ging best wat mis de afgelopen zeven jaar: mijn hart besloot ziek te worden, emotionele chaos op mijn werk, teveel zorgen om onze kinderen, en daarbij: verwaarlozing van onze eigen normen en waarden door de drukte om ons heen en in onze hoofden. Korter kan ik het niet samenvatten! Laat me vast uitweiden over mijn hartverzakking...

Veel te jong aan de hartbewaking

Zeven jaar geleden lag ik opeens aan de hartbewaking. Van een jonge vader (oké, 35 is niet al te jong) werd ik een hartpatiënt. Opeens veranderde mijn, of beter, onze wereld compleet. Daar lig je dan: naast een 80jarige die vier keer binnen een uur gereanimeerd wordt. Naast een man die je opa had kunnen zijn. En op mijn tweede kamer heel toevallig: naast de buurman van je schoonmoeder. En in een kamer verderop lag de oom van een vriend van me. In volgende blogs  neem ik verder mee in wat er mis ging met me en vertel ik over de soms hilarische en soms dieptrieste situaties waar je in kunt belanden wanneer je leeftijd niet bij je ziekte past.

Wat ik ondertussen leerde?

Ondertussen leerde ik veel. Meestal door te vallen, soms door puur geluk en soms door een goed boek. Ik leerde over bewuster leven, over ontspullen of minimaliseren, over focussen op je lichaam en op de natuur. Ik proefde aan meer groente eten, maar verdwaalde toen weer in de vleesschappen. Kortom: ik was heel menselijk bezig aan een soort slingerpadje naar een duurzamer leven. In al die zeven jaar was ik mij hier soms bewust van, maar meestal deed ik maar wat. En daardoor maakte ik veel stomme keuzes en een paar goede. En het gekke was: pas toen ik weer ziek werd drong het tot me door. Door mijn Covidmalaise kon ik helder allen zijpaden zien, en de hoofdweg die er wel degelijk liep.

De hoofdweg: duurzamer eten, uitgeven, en ontspullen

Al die tijd wenste ik maar een ding: meer vrijheid en minder gedoe. Dat was de hoofdweg. Alleen mijn probleem was dat ik de zijpadjes telkens te fanatiek inliep waardoor ik de hoofdweg niet meer terugvond. Ik verloor mezelf in details zonder de rode draad vast te houden. Aflossen past daar heel goed in. Gezonder eten ook. Maar wanneer je focust op een van de twee dan gaan ze ten koste van elkaar. Want gezonder eten daar kun je best los op gaan, net zoals op aflossen. Aan de ene kant was het prettig om mijn menselijkheid te zijn, maar het was veel onprettiger om mijn inconsequenties zien. Hoe kon ik zo stom zijn? Goede vraag. Mijn antwoord voorlopig: druk, druk, druk met alles wat niet heel erg belangrijk was. 

En nu?

Nu ga ik dit alles van mij afschrijven: eerlijk naar mezelf en naar jullie. Kom maar op en lees maar mee. Wie weet waar dit heen gaat. Zolang ik maar op de hoofdweg weet te blijven!

Reacties

Meest gelezen

Elke maand aflossen: hoe houd je dat vol?

Je denkt er misschien anders over, maar ook je hypotheek is gewoon een lening. Een schuld. Een bijzonder soort schuld. Dat wel. Een schuld die meestal wel in een positief licht wordt gesteld: "Neem maar een hypotheek, daar word je blij van." Nou, ik kan je vertellen je wordt er niet blij van. Tenminste ik niet. Na 30 jaar moet je hypotheek echt afgelost zijn (en heb je ondertussen bakken aan teveel rente betaald aan je bank). Zeker, het maakt verschil of je een aflossingsvrije hypotheek hebt of , bijvoorbeeld, een annuïteitenhypotheek. Want bij de laatste los je wel af. Toch, doe je dat ook in dertig jaar en betaal je nog steeds megaveel rente. Hoe kom je nou zo snel als mogelijk van die lening af? Drie tips. Maak van elke aflossing een feestje Letterlijk een feestje met gebak als het je eerste aflossing is of een groter bedrag. En meer figuurlijk noteer bijvoorbeeld wat je minder aan rente gaat betalen. Maak er een leuke grafiek van en print deze uit. Of teken je huis. Verde

Gezinsuitbreiding!

Onze zoon is geboren! Een paar dagen eerder dan verwacht, maar erg fijn want het werd allemaal zwaar voor mama. De kleine slaapt nu lekker in mama haar armen en wordt bewonderd door zijn broertje van 2 plus. Broer is trots en reageert rustig. Papa en mama ook natuurlijk. Omdat mama zo lekker aan het hamsteren is geweest de afgelopen weken, hoeven we niets meer te kopen de komende maand. Alles wat we maar nodig hadden is geduldig in de aanbieding gekocht. We hadden nog van alles en hebben eigenlijk alleen wat kleding en luiers gekocht. Ook een kastje en een commode, maar de kosten vielen reuze mee vergeleken met de eerste. De grootste vraag voor de komende maanden is of we inderdaad uitkomen met ons verhoogde budget. Per maand geven we binnenkort 500 euro uit aan eten en luiers. Denken we! Dit moeten we kunnen dragen. En ook Nibud denkt er zo over. Het Nibud heeft ons erg geholpen met het maken van een inkomsten- en uitgavenlijst maken: maar gratis online huishoudboekjes helpen ook. M

Eten redden van de vuilnishoop of hoe goedkoop een maaltijd te scoren

Een paar maanden geleden ontdekten we de app 'Too good to go'. In het begin waren we wat huiverig om er ook echt te bestellen. Maar toen we eenmaal de eerste box ophaalden, waren we om. Later bleken al veel vrienden en familie de app te kennen: dus kennelijk lopen wij achter. Ken jij deze app al? Mocht je nou ook altijd achterlopen zoals wij: even een korte intro. To good to go  is een app waarmee je (meestal kort voordat een winkel sluit) eten koopt, dat anders wordt weggegooid. Veelal zijn dit magic boxen, broodboxen of vegaboxen voor een prijs ergens tussen de 3 en 5 euro. In de app kun je heel specifiek zoeken op het eten dat je wilt bestellen. Voor ons zijn dat de vegaboxen en de broodboxen. De magicboxen zitten vol met zuivel en wellicht vlees of vis. Daar beginnen we niet aan, maar jij misschien wel. De recensies van de winkels zijn behulpzaam, omdat je zo kunt zien of een box daar de moeite waard is. Aan de andere kant helpt de kleine prijs ook om een winkel met een min