Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonder leven

Gezonder eten, meer sporten en je minder druk maken. Hoogste tijd dat ik me daar eens serieus mee bezig ga houden. Ik moet niet zozeer gezonder, maar vooral ook bewuster eten en drinken. Zo rond je 36ste gooien de meesten mensen het roer om. En laat ik nou 36 worden dit jaar. Tijd om ons leefpatroon onder de loep te gooien. Alhoewel…. Moeder is vegetariër. Vader carnivoor. Zoonlief noemt alles wat lijkt op worst en de rest is kip of pasta. Tijd dus voor vader om bewuster te leven. Waar begin ik dan?


Kleine stapjes
Ik heb altijd geleerd dat je het snelst vooruit komt, wanneer je alles in kleine stapjes opbreekt. Maar vooral ook door een probleem per keer op te pakken. Wat mij meer en meer stoort is de manier waarop wij (lees: de mensheid) omgaat met de aarde. Wanneer ik dit dan verder terugbrengen vind ik het vooral erg hoe we omgaan met onze dieren. Nog een stapje dichterbij betekent dit dat ik vanaf heden minder vlees ga eten. Groot bijkomend voordeel: vlees is de grootste kostenpost op ons boodschappenlijstje. Met andere woorden zowel de koe/kip/vis als ik worden er beter van als ik ze minder eet.

Elk stukje vlees dat je koopt is een aandeel in de vleesindustrie
“Elk stukje vlees dat je koopt is een aandeel in de vleesindustrie”, niet mijn quote, maar ik kan zo snel niet vinden van wie dan wel (vergeef mij deze onverantwoorde plagiaat). Het is een waarheid als een, jawel, koe. Voor mij een reden om voortaan nog maar een a twee keer per week vlees te eten. En dan ook nog geheel biologisch. Eens, dat is wat duurder, maar door het niet meer dagelijks te eten kan dit makkelijk. Naast de keuze voor minder vlees, betekent het ook weer minder verpakkingsmaterialen. Daarmee wordt de plasticsoep in de oceaan ook weer verminderd. 

Food inc.
Mijn ogen werden pas echt geopend toen ik de documentaire Food Inc. zag.  Ook in Nederland spelen deze zaken. Nu, ben ik absoluut niet iemand die snel op de barricades springt, maar wanneer je de keuze hebt voor beter en gezonder eten... probeer dit dan ook. Kijk anders deze documentaire eens. We weten allemaal wel hoe erg het is, maar toch zijn dit soort documentaires schokkend. Minder vlees eten, betekent ook dat je bewuster omgaat met je boodschappen(beleid). Je moet immers op zoek naar goed biologisch vlees. Ook moet je weten wat je de rest van de dagen eet: paddenstoelen of vleesvervangers?

Een keer per week boodschappen
Om goed in beeld te hebben wat wijeten, doen wij een keer per week boodschappen. Elke vrijdagavond of zaterdagochtend  bedenken we een weekmenu. We is trouwens moeder. Dus alle eer aan haar. Doordat ze zo consequent is met het maken van lijstjes, word ik ook telkens bewuster. Zo maakt ze lijstjes voor vakanties, dagjes uit, boodschappen, inrichting van het huis, en zo verder. Ik zal haar vragen om er een blog over te schrijven. Het voordeel van een keer in de week boodschappen doen is dat je altijd onder je budget blijft. Stel ook vooral een budget! Je koopt dan precies wat je nodig hebt. En vaak houd je ook nog geld over. Let wel goed op de houdbaarheidsdatum en vries gewoon zo veel mogelijk direct in.

Boodschappen doen: altijd met man en boodschappenlijstje
Een laatste tip: winkeliers haten mannen. Mannen zijn minder impulsief, hebben een hekel aan lang winkelen, en voorkomen dat de vrouw teveel koopt. Neem daarom altijd je man mee als je boodschappen gaat doen.....Mocht dat onverhoopt niet gaan: pak dan altijd de producten die niet op ooghoogte staan. Let ook op of de aanbieding wel een aanbieding is. Soms zijn de gewone producten in de schappen gewoon goedkoper. Maar bovenal houd je aan je lijstje. Een ander leuk weetje: hoe groter je boodschappenkar, hoe meer je geneigd bent te kopen. Google er maar eens op. Ook moet je natuurlijk nooit boodschappen doen wanneer je honger hebt.

Kortom: ik ga minder vlees eten, koop bewuster in op basis van een budget en aan de hand van een lijstje.

Reacties

Meest gelezen

Op naar de 3,95 %? Of toch wachten…

Een kleine update van onze aflossingsperikelen. We twijfelen of we het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek over moeten sluiten zodat we profiteren van de lagere rentestand. Ik had al eerder voorgerekend hoeveel ons dit ongeveer zou gaan kosten: 13.800. Bij navraag bij de onze bank bleek dat dit wel ongeveer klopt: 13.500. Tja: en nu? Het is een flinke zak geld, en daarbij doen we er 5 jaar over om het terug te verdienen. Daarbij is de rente vorige week weer een stapje verder gedaald. Waardoor onze boete alleen maar hoger wordt! De keuze die we willen maken, is een lastige. Speculeren we nu al op een rentestijging in de toekomst? Of wachten we gewoon nog, net zolang tot de eerste rentestijgingen zich aandoen? Een andere keuze is om gewoon af te lossen: en niet al te vaak meer naar de rente te kijken. We hebben namelijk het bedrag om de boeterente te kunnen betalen al bij elkaar gespaard. Lossen we dit bedrag dan nu maar af, of sparen we het nog een tijdje op? De rente op on...

Onze hypotheek oversluiten?

De hypotheekrente daalt al een behoorlijke tijd. Omdat wij relatief veel hypotheekrente betalen houden wij deze rente ook nauwgezet in de gaten. Elke maand bekijk ik onze opties. We willen de hypotheek namelijk oversluiten zodat we minder rente betalen. Nu betalen we zo'n 1720 rente per maand op basis van 5,8 procent. Nu de rente al op 3,75 staat, hoef ik je niet voor te rekenen dat ons dat maandelijks bruto veel geld op gaat leveren. Het geld dat we maandelijks overhouden, zullen we dan gebruiken om af te lossen. Zodat we hierdoor versneld onze hypotheek aflossen. Een van onze doelen voordat vader pensionado is... Wachten, wachten en nog eens wachten Al meerdere keren vroeg ik bij mijn bank een offerte aan (gewoon doen, kost niets). Omdat we een looptijd van tien jaar hebben, en we nu vijf jaar gezegend zijn met een hypotheek, moeten we vijf jaar rente 'afkopen'. De boete voor de overstap neemt langzaam af. Zo begonnen we rond de 12.000 euro en zitten we nu al ron...

Verkouden, koorts, oorontsteking

Zondagavond 20.50 uur zaten we bij de huisartsenpost. Na een blik in zijn oor wist de dokter het: een fikse oorontsteking. Alweer. Wij zagen de bui ook al hangen. Zoonlief was al sinds donderdag verkouden. De koorts kwam vrijdag opzetten. Zondagmiddag werd het allemaal een slagje erger: op naar de 40 graden en lamlendig over ons heen hangen. De eerste verkoudheid van het nieuwe seizoen eiste zijn tol. Erg vervelend voor hem. Voor ons levert het wat gebroken nachten op. Niets waarover je je nog opwindt als ouders van bent van een dreumes. Waar we ons wel over opwinden is dat hij zo vaak oorontsteking heeft. Waarschijnlijk heeft hij dit van zijn vader meegekregen. We proberen zoveel mogelijk voorzorgmaatregelen te treffen, maar als iemand nog een gouden tip heeft?! Dan graag!