Doorgaan naar hoofdcontent

De crisis klopte aan

In 2013 voelden wij de crisis opeens bijzonder hard: eerste kind op komst, vader die op zoek kon naar een nieuwe baan, en moeder die naar haar zwangerschapsverlof ook niet meer hoefde te werken. Wat doe je dan: bezuinigingen en uitkijken naar betere tijden. Vader vond gelukkig op tijd een nieuwe, mooie baan en moeder besloot te gaan studeren. Inmiddels kruipen we langzaam uit het dal, maar we hebben nog een lange weg te gaan. 

Eerste bezuinigingsslag

Onze eerste bezuinigslag was een eenvoudige: ruim alle oude abonnementen op. Oude abonnementen? Ja, vader en moeder hadden in de loop der tijd heel wat onnodige uitgavenpatronen weten te creëren. Vader had de grootste geldkranen openstaan, waaronder een abonnement op een nog nooit gelezen vakblad, een Vodafone abonnement voor een zoekgeraakte telefoon, een obscure internetprovider, een raar betaald mailadres en vooral te hoge verzekeringen. Na een weekje verwoed bellen en mailen leverde het stopzetten van deze onnodige uitgaves tot een maandelijkse bezuiniging van 180 euro. Heel fijn, maar vader schaamde zich wel. Let altijd op of jij geen verborgen uitgaven hebt. De digitale bankafschriften dus elke week nalopen! 

Goedkoper kan altijd!?

De bezuinigingen waar we de meeste lol van hebben zijn die op de telecom-aanbieder en die op gas en elektra. Bij de telecom aanbieder hielpen een enkel telefoontje al om het maandbedrag met 25 euro te verlagen. We hadden ooit het goedkoopste alles-in-een-pakket afgesloten, maar dat bedrag was in de loop der jaren vakkundig en ongemerkt verhoogd. Toen ik in het telefoongesprek aangaf niet te begrijpen waarom ik voor hetzelfde pakket als vaste klant veel meer betaalde gaf men aan: "Ja, we verhogen onze prijzen nu eenmaal. Het is aan de klant zelf om dit in de gaten te houden.. We kunnen u het goedkopere pakket wel aanbieden hoor." Kortom: gewoon even je aanbieder bellen en vragen waarom je nu zoveel betaalt. Vervolgens aangeven dat je om je heen aan het kijken bent: en of je niet een goedkoper tarief kunt krijgen!

Voor gas en elektra is het nog simpeler. Zoek een goede vergelijkingssite en kies gewoon de goedkoopste aanbieder. Dit levert je een leuke introductiekorting op: vaak in een geldbedrag van 200 a 300 euro dat wordt verrekend met je eindafschrift. Snel verdient dus.

De hypotheek 

Naast deze bezuinigingsslag hadden, en hebben, we een andere uitdaging: de hypotheek: 370.000 euro... Hoe we daar mee omgaan: meer in een volgend blog! Een overzicht van onze hypotheek vind je bovenaan de pagina.

Reacties

Meest gelezen

Elke maand aflossen: hoe houd je dat vol?

Je denkt er misschien anders over, maar ook je hypotheek is gewoon een lening. Een schuld. Een bijzonder soort schuld. Dat wel. Een schuld die meestal wel in een positief licht wordt gesteld: "Neem maar een hypotheek, daar word je blij van." Nou, ik kan je vertellen je wordt er niet blij van. Tenminste ik niet. Na 30 jaar moet je hypotheek echt afgelost zijn (en heb je ondertussen bakken aan teveel rente betaald aan je bank). Zeker, het maakt verschil of je een aflossingsvrije hypotheek hebt of , bijvoorbeeld, een annuïteitenhypotheek. Want bij de laatste los je wel af. Toch, doe je dat ook in dertig jaar en betaal je nog steeds megaveel rente. Hoe kom je nou zo snel als mogelijk van die lening af? Drie tips. Maak van elke aflossing een feestje Letterlijk een feestje met gebak als het je eerste aflossing is of een groter bedrag. En meer figuurlijk noteer bijvoorbeeld wat je minder aan rente gaat betalen. Maak er een leuke grafiek van en print deze uit. Of teken je huis. Verde

Gezinsuitbreiding!

Onze zoon is geboren! Een paar dagen eerder dan verwacht, maar erg fijn want het werd allemaal zwaar voor mama. De kleine slaapt nu lekker in mama haar armen en wordt bewonderd door zijn broertje van 2 plus. Broer is trots en reageert rustig. Papa en mama ook natuurlijk. Omdat mama zo lekker aan het hamsteren is geweest de afgelopen weken, hoeven we niets meer te kopen de komende maand. Alles wat we maar nodig hadden is geduldig in de aanbieding gekocht. We hadden nog van alles en hebben eigenlijk alleen wat kleding en luiers gekocht. Ook een kastje en een commode, maar de kosten vielen reuze mee vergeleken met de eerste. De grootste vraag voor de komende maanden is of we inderdaad uitkomen met ons verhoogde budget. Per maand geven we binnenkort 500 euro uit aan eten en luiers. Denken we! Dit moeten we kunnen dragen. En ook Nibud denkt er zo over. Het Nibud heeft ons erg geholpen met het maken van een inkomsten- en uitgavenlijst maken: maar gratis online huishoudboekjes helpen ook. M

Eten redden van de vuilnishoop of hoe goedkoop een maaltijd te scoren

Een paar maanden geleden ontdekten we de app 'Too good to go'. In het begin waren we wat huiverig om er ook echt te bestellen. Maar toen we eenmaal de eerste box ophaalden, waren we om. Later bleken al veel vrienden en familie de app te kennen: dus kennelijk lopen wij achter. Ken jij deze app al? Mocht je nou ook altijd achterlopen zoals wij: even een korte intro. To good to go  is een app waarmee je (meestal kort voordat een winkel sluit) eten koopt, dat anders wordt weggegooid. Veelal zijn dit magic boxen, broodboxen of vegaboxen voor een prijs ergens tussen de 3 en 5 euro. In de app kun je heel specifiek zoeken op het eten dat je wilt bestellen. Voor ons zijn dat de vegaboxen en de broodboxen. De magicboxen zitten vol met zuivel en wellicht vlees of vis. Daar beginnen we niet aan, maar jij misschien wel. De recensies van de winkels zijn behulpzaam, omdat je zo kunt zien of een box daar de moeite waard is. Aan de andere kant helpt de kleine prijs ook om een winkel met een min